top of page
Sök
  • Skribentens bildDaniel Svensson

Skyfall, översvämningar och Smyrnas hjälparbete


Den 18 maj 2016 drabbades Sri Lanka återigen av en förödande naturkatastrof, den värsta sedan tsunamin 2004, där 30 000 människor miste livet.

Den tropiska cyklonen Roanu drog in över Sri Lanka med orkanvindar och häftiga skyfall som ledde till omfattande jordskred i distriktet Aranayake. Tre byar begravdes av upp till 15 meter djup lera där antalet döda uppgavs till ett hundratal men uppemot 300 000 personer påverkades av jordskreden och även av översvämningar och tvingades fly från sina hem och evakueras till säkrare områden.

De häftigaste regnen på 25 år, där för exempel huvudstaden Colombo fick 245 mm på en dag, Iedde till att Kelani floden snabbt svämmade över sina bräddar och tusentals bostäder fylldes med upp till 2 meter smutsigt vatten. Cirka 250 000 vuxna och barn evakuerades till tillfälliga skydd, tills vattnet hade sjunkit undan igen.

Den sämsta marken, den som ligger på den låglänta terrängen närmast Kelanifloden, bebyggs av de fattigaste lankeserna och de drabbas hårdast vid skyfall och dess efterföljande översvämningar.

Smyrna Church, Galle har under sina femtio års existens, alltid värnat om offer för katastrofer och krig och velat ge hopp och hjälp till drabbade människor i nöd. Med donationer från Pingstkyrkan i Trelleborg och hjälporganisationen ACT i USA, kunde kyrkan köpa in och distribuera förnödenheter till 500 drabbade familjer i Colombos slum.

Christie Kohomban, senior pastor I Smyrna Church, Galle tillsammans med några ungdomar från kyrkan. Paketen med köksredskap, tallrikar och muggar m.m är färdiga för distribution.

I

I Colombos slumområde, Kuruniyawatta Orugodawatta, bildar här människorna kö för att få del av paketen med förnödenheter. Förutom lite enkel köksutrustning delas det även ut kläder, skolböcker och matransoner med de viktigaste torrvarorna, såsom ris, mjölkpulver och linser.

Några av barnen på Hirusara Daycare center hjälper till med packning av förnödenheter till drabbade familjer i Colombo.

Arbetet inom Smyrna Church, Galle fortsätter outtröttligt vidare och vi är så oändligt tacksamma över att få vara en del i denna verksamhet och hjälpa till med det vi kan.

Matteus 25:40: " Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig"


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page