top of page
Sök
  • Skribentens bildDaniel Svensson

I skuggan av en rostig plåtburk


Så var vi då äntligen på väg till byn Baddegama. Den by där en del av vår organisations fadderbarn bor med sina föräldrar. I en av familjerna är bägge föräldrarna dövstumma men de fyra barnen är fullt friska. Det är en fattig by. Många handikappade bor här och fattigdomen slår rakt mot mig utan bedövning.

Att se hur fattiga de är griper stryptag om mitt hjärta. Husen de bor i kan med knapp nöd kallas för hus. Det hus där en av familjerna bor i har dock fått sig en upprustning, då taket rasade in förra året. De levde i detta hus i ren misär och en av grannarna uppmärksammade pastor Mark om detta. Familjen hade ju inga som helst ekonomiska förutsättningar att laga detta själva.

Med vår ekonomiska hjälp och våra vänner i Galle är väggarna nu återuppbyggda och vitkalkade, taket är nytt och tätt och familjen kan bo under anständiga former, torra från regn och hårda vindar.

Byn har innan detta hände fått en egen brunn vilket är ett måste för hygien och överlevnad.

Pastor Mark, Christie Kohomban och vi besökande inspekterar brunnen som förser byns familjer med friskt och rent vatten sedan ett par år tillbaka.

Husen i byn, är mycket enkla och består i huvudsak av cementblock och plåt.

Mottagandet blev överväldigande. När vi anlände till byn och det nyrenoverade huset hade de spänt upp ett rött band i dörröppningen. De ville att vi skulle klippa bandet och inviga huset. Djupt gripen av situationen klippte jag av bandet och såg hur lyckliga och stolta de var över sitt lilla hus.

Min syster och hennes man samt jag och min sambo fick bevittna hur generösa och gästvänliga dessa lankeser är. Trots den fattigdom de lever under bjuder de ändå på kalas så gott de kan. Christie och Rita Kohomban, våra gamla vänner sedan barnsben, gör ett fantastiskt arbete med dessa fadderbarn och deras föräldrar och varje månad får familjerna en slant från fonden så att de kan skicka sina barn till skolan.

De yngsta små, som ännu inte uppnått skolåldern, får chansen till näringsrik mat och lite kläder. Det kan låta oansenligt att vi lägger 150 kronor per barn, men det räcker långt på Sri Lanka.

Dock är kött dyrt och som exempel kostar en kyckling 600 Rupies vilket motsvarar ca 34 kronor. En månadslön för de flesta ligger på ungefär 10 000 Rupie vilket motsvarar 550 kronor. De äter dock oftast mycket vegetariskt och linser i curry vilket är gott, näringsrikt och billigt.

Dagen till ära bjöds vi på en rad mjuka, färgglada kakor som serverades på papptallrikar samt lemonad som vi artigt tog emot. Dock är våra magar inte av samma kaliber som deras, så vi fick ta det lite lugnt med intaget av de färgsprakande kreationerna. Hela byn var samlad. Detta var en viktig händelse för dem, att vi kom ända från Sverige för att besöka dem i sin hemby.

Jag är glad att se hur verksamheten fortskrider och den glädje och tacksamhet bland byborna som får ta del av dessa gåvor. Pastor Mark, föreståndare för Smyrna Church i Galle, deltog i besöket samt de utposterade pastorer som ingår i den arbetsgrupp som sprider evangelium i regionen.

Det finns ju många byar som skall besökas för alla har inte möjlighet att ta sig till kyrkan i Galle för egen maskin. En del äger inte ens en cykel, än mindre har de råd att ta bussen. Bussen går dock bara från huvudleden, en nätt promenad på många kilometer för en del av byborna.

Vid invigningsceremonin i det nyrenoverade huset medverkade även barnen i byn.

Här framför de rörelsesånger för oss.

Framåt lunchtid tackade vi för oss och lovade komma tillbaka nästa gång vi besöker Sri Lanka. Ett löfte inte svårt att hålla för någon av oss. Alla i byn stod och vinkade och det känns fantastiskt att lämna byn och ha sett att de har det bra.

För er som läser detta resereportage och känner att det vore roligt att få sponsra projektet, tveka inte att höra av er till mig eller till min syster Lena, eller läs mer på vår hemsidas olika flikar om verksamheten inom vår organisation.

En verksamhet som enbart bedrivs ideellt och alla medel som kommer in från olika fadderföräldrar och sponsorer går oavkortat till de fattiga familjerna och deras barn.

Tills mer information kan förmedlas önskar jag er alla Guds rika välsignelse!

Varma hälsningar

Frank och Jeanette, Lena och Karl-Magnus

www.childrenswellfarefond.com


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page